Ученици од првог до четвртог разреда издвојених одељења ОШ „Радован Ковачевић-Максим“ у Гегљи, Поповцу, Гргуровцу и Горњем Врановцу школски дан провели су на локалитету Царичин град у виду амбијенталне наставе са својим учитељима, педагошко-психолошком службом и директором школе. Овакав вид наставе предвиђа се Годишњим планом рада школе под називом „Учионица је свуда око нас“, која осим образовног има и васпитни карактер.

Организован је обилазак локалитета, у коме су деца могла да осете дух прошлости. Царичин град или Јустинијана Прима представља рановизантијски град из 6. века, а уједно и археолошки локалитет који је класификован као непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Налази се у општини Лебане и представља јединствени споменик културе. Град је подигао византијски цар Јустинијан Прима у знак захвалности свом родном крају. Град је живо 80 година, похаран је и освојен од стране Авара и Словена.

Царичин град је био један од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана. Јустинијана Прима је својевремено био важан црквени, административни и војни центар и седиште новоосноване архиепископије. Био је окружен бедемима, а поред спољних утврђења откривени су и унутрашњи бедеми који град деле на три дела: Горњи, Средњи и Доњи. На најузвишенијем месту у граду саграђен је Акропољ – седиште црквене управе, окружен снажним бедемима, у средишњем делу истиче се централни кружни трг где се одвијао јавни живот града.

Приликом посете локалитету, наши ученици имали су прилике да се упознају и разговарају са једним од најперспективнијих младих редитеља Петром Ристовским, који са својим сарадницима снима филм „Салигија“ на овом локалитету. Петар је ученицима објаснио значење самог назива филма и представио деци своје занимање. Ученици су били одушевљени и постављали му занимљива питања.

Велику подршку целој организицији пружио је директор школе, Небојша Ђорђевић у сарадњи са локалном самоуправом и Туристичком организацијом општине Лебане.