Дечија недеља је национална манифестација која се традиционално обележава сваке прве недеље у октобру, са циљем да се скрене пажња најширој јавности на права и потребе деце, указивање на одговорности коју имају породице, школе, државе и све њихове институције.

Ове године Дечија недеља под слоганом „Да право свако – дете ужива лако“ обележава се од 7. до 13. октобра. Тим поводом, Ученички парламент ОШ „Радован Ковачевић – Максим“ Лебане, у четвртак 10.10.2019.г. посетио је председника општине Лебане, Ивана Богдановића. Председник је указао на значај и потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остваривање потенцијала. Такође је истакао и да је дечија недеља од посебне важности и због тога што подстиче и промовише пуну партиципацију деце, а у њеној реализацији инсистира се на директном учешћу деце у друштвеном животу. Ово је била прилика да се ученици упознају са радом локалне самоуправе и да виде да локална самоуправа између осталог, помаже образовање, што је један од добрих доказа да улагање у образовање представља инвестицију, а не трошак, што потврђује и велики број ученика који учествују на такмичењима и постижу велике резултате.

Ученици су имали прилику да поставе питања  председнику и искажу своје мишљење и ставове о свим питањима која се тичу деце.