У циљу безбедности и здравствене заштите ученика, родитеља и запослених у ОШ „Радован Ковачевић-Максим“ у Лебану, а услед проглашења епидемије у Републици Србији од заразне болести COVID – 19 изазване вирусом SARS- COV2 и у складу са важећим мерама превенције и препорукама Министарства здравља неопходно је да се сви придржавамо мера заштите и правила понашања, посебно сачињених за период пандемије COVID-19. Правила понашања у доба пандемије:

• Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу. Ученици не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

• Особе које доводе децу у школу/одводе децу из школе, обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду, не улазе у школу већ децу прате до улаза у школско двориште где децу преузимају дежурни наставници или помоћно особље.

• Неопходно је да родитељи, законски заступници, особе које доводе децу у школу/одводе децу из школе задржавају међусобну удаљеност од два метра.

• Кад год је то могуће родитељи не треба да улазе у школу. Пожељно је да се комуникације са запосленима у школи обављају телефоном (846-225), имејлом (skolamaksim@gmail.com) или путем родитељских вибер група са учитељима и одељењским старешинама.

• Када постоји потреба да родитељ уђе у школски објекат, онда је у обавези да правилно носи маску (тако да маска прекрива уста и нос), дезинфикује руке на улазу препаратом на бази 70% алкохола.

• У случају када је у школском објекту родитељ, уз минимално задржавање размењује информације са запосленима у школи.

• При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције код ученика, родитељ ће бити одмах обавештен, а до доласка родитеља о детету ће се бринути неко од запослених у школи у посебној просторији/учионици одређеној за изолацију.

Будимо дисциплиновани, одговорни и доследни и покажимо својим примером како треба да се понашамо и реагујемо!

Заједничким снагама успећемо да заштитимо здравље наше деце!

 Хвала што поштујете препоруке и упутства !